Vi investerar i ett bättre samhälle

LMK Industri stöttar det goda entreprenörskapet i vår grundare Mikael Karlssons anda. Det gör vi genom att investera i bolag som är ekonomiskt, finansiellt och socialt sunda och stabila. Många av företagen vi satsar på erbjuder dessutom innovativa produkter och tjänster som kan vara lösningarna på framtida samhällsutmaningar.

Bakgrund

LMK Industri skapades av entreprenören och företagsledaren Mikael Karlsson 1995. Det är hans nyfikenhet, visioner och drivkraft som har lagt grunden för vår verksamhet.

Som grundare, vd och senare styrelseordförande ledde Mikael Karlsson it-företaget Axis fram till sin bortgång 2005. Han hade många intressen och efterhand ett allt större och bredare engagemang inom både företagsvärlden och Lunds universitet. Denna bakgrund och den gedigna erfarenheten som entreprenör ligger till grund för hur riktlinjerna för både LMK industri och LMK-stiftelsen drogs upp.

LMK Industri då och nu

När Mikael startade LMK Industri gjorde han det utifrån tanken att investera i bolag med ambitioner att bli internationella marknadsledare inom sin nisch. Och att dela med sig av sina erfarenheter till nya entreprenörer.

Kring år 2000 började dagens LMK Industri att ta form och under åren har vi vidareutvecklat vår investeringsstrategi. Vi investerar idag långsiktigt i bolag som står för ansvarsfullt företagande och entreprenörskap och gärna inom områden som miljö och hållbarhet. En drivkraft är att inom dessa ramar vara med och skapa nya ”Axis”.

Ett visionärt engagemang

Mikael och Therese Karlsson var båda mycket engagerade och samtidigt jordnära personer. Mikael var en driven entreprenör, företagsledare och investerare, mest känd som medgrundare och drivkraft bakom Axis framgångar. Men han var också en visionär som engagerade sig i akademins och näringslivets utveckling. Efter Mikaels bortgång tog hans fru Therese Karlsson över ansvaret för LMK Industri. Therese ville på bästa sätt förvalta och ta hand om de möjligheter som Mikaels arbete skapat. Hon hann spela en viktig roll i både bolagets och stiftelsens utveckling innan sin bortgång 2015.

Om Axis

Det som skulle bli Axis drogs igång 1984 av de två unga kompanjonerna Mikael Karlsson och Martin Gren. Med ett visionärt ledarskap, tekniskt innovativa produkter och en partnerinriktad affärsmodell blev Axis snabbt en pionjär inom nätverksanslutning. 1996 lanserade bolaget världens första nätverkskamera, i början av 2000-talet var man en global ledare på marknaden för nätverksvideo och ett tiotal år senare lanserades världens ljuskänsligaste kamera. Axis återknöt snart till sina rötter genom att satsa på teknik för nätverksanslutning, ”Internet of Security Things”. År 2015 sålde LMK Industri sitt innehav i Axis till Canon och en ny era tog vid.

Vill du veta mer om Mikael och Axis?

Ladda ner pdf